Capa Project

A Robert Capa Kortárs Fotográfiaia Központ névadója születésésnek 100. évfordulója alkalmából rendezett „Kortárs Vetített Képek” című nyitókiállítására a zsűri merőben újszerű, egyedi elgondolásokat, tágabb értelmezésben megvalósított munkákat várt és az alábbi szempontokkal szerettte volna inspirálni, ám nem befolyásolni a résztvevőket:
- Capa-parafrázis
- in memoriam Robert Capa
- a háború Capa szemével
- a sajtófotó, ahogy Capa ma exponálna
A pályázatra 1001 pályamű érkezett, ezekből 34 került ki a nyitó-kiállításon, köztük ez a 12 képpár.
A címe Budapest Párhuzamok -1948-2013

Tanulmányozva Capa életművét,született bennem a gondolat, hogy megkeressem azokat a helyszíneket Budapesten, ahol 1948-ban fényképezett, amikor hat hetet töltött a háború sújtotta Magyarországon.
Lugosi Lugo a száz évvel korábban élt Klösz György nyomában fotózott, az ő nedves- ,később szárazeljárással készült képeit rekonstruálva, 9*12 nagyformátumú kamerával színes nyersanyagra. Persze nyomába sem érve, én is megpróbáltam megtalálni a különböző helyszíneken ugyanazt a nézőpontot és fókusztávolságot a digitális gépemmel, amit Capa akkor, kisfilmes Contax ill Leica kamerájával .Egyszerűbb volt a dolgom (teherautót nem béreltem...),de kalandos vállalkozásnak bizonyult.
Remélem a fotó-párokon meglátszik az azóta eltelt 65 év.

Királyi Palota, Mátyás Kútja - 1

Váci utca - 1

Királyi Palota

Királyi Palota, Mátyás Kútja - 2

Kilátás a Dunára a Citadellából

Erzsébt híd

Gellért Fürdő

Váci utca - 2

Váci utca - 3

Petőfi téri orthodox templom tornyai a Bristol (ma Marriot) hotel tetjéről

Kossuth tér